Klusklas Juf Ans 1   klusklas Sophie   Klusklas Juf Ans 2

In de Klusklas werken we met Toolkid - kindvriendelijk gereedschap. In juli 2017 is tijdens het maken van een sleutelrekje, door kinderen van gr.3 t/m 8, bij ons in de klas gefilmd :

Toolkid


Belangrijke data :

-


Laatste W&T circuit voor groep 3 t/m 8 : 14 juni

Alle kinderen hebben de afgelopen maanden gewerkt aan 9 uitdagingen : solderen - figuurzagen - tempex snijden - vlieger maken - electrotechniek - bruggen ontwerpen - programmeren (o.a. Legomindstorms) - zeilboot maken/testen - koken (conserveren) Met veel enthousiasme zijn er de fraaiste ontdekkingen gedaan en ontwerpen gemaakt. Het zit er op: volgend jaar weer nieuwe opdrachten.

P1090799   P1090808   P1090810  P1090804

meer foto's in het fotoalbum

 

Techniek Toernooi 2018 : 7 juni

En weer zijn we in de prijzen gevallen. Het team van groep 3/4, bestaande uit Yara, Riva, Lieke en Xanthe hebben de prijs gewonnen voor 'Het beste wedstrijdresultaat' : gefeliciteerd !! Ze hadden in 30 minuten twee bekers gemaakt die 10 liter water hebben vervoerd in de snelste tijd.

Ook trots zijn we op alle andere deelnemers: Daan, Luna en Lynn, uit groep 1/2, hebben met hun bootje 48 knikkers weten te vervoeren. Sam, Noah, Ferena en Sybe, uit groep 5/6, trokken met hun waterrad in 7 sec. hun bootje een meter de lucht in. Maria, Sali, Angie en Olivier, uit groep 7/8, hebben hun duikboot 2.38 sec. onder water weten te houden.

P1090752   Lieke-Yara-Xanthe-Riva met 'De droge beker'

meer foto's in het fotoalbum Klusklas

 

W&T circuit gr.3 t/m 8 - 8e ronde afgesloten : 24 mei

P1090726   P1090727   P1090731

En eindelijk waaide er, na weken van windstilte, weer eens een licht briesje, zodat we de vliegers hebben kunnen uittesten.

 

W&T circuit gr.3 t/m 8 7e ronde afgesloten : 19 april

IMG 7331   IMG 7334   IMG 7338

Solderen, programmeren en elektrotechniek zijn drie van de 9 onderdelen van het Wetenschap en Techniek circuit. Nog twee rondes te gaan en dan hebben alle kinderen van groep 3 t/m 8 de negen 'uitdagingen' doorlopen. Het is elke donderdagmiddag weer een feest om te zien waartoe deze jonge kinderen in staat zijn: proberen en leren, onderzoeken en uitvinden, ervaren en vooral heel veel plezier hebben in de dingen die je doet.

 

W&T circuit gr.3 t/m 8 weer van start - 6e ronde : 22 maart

IMG 7112   IMG 7119   IMG 7118

We zijn weer begonnen !! Levon met het ontwerpen van de snelste zeilboot, Aiden met het figuurzagen van een sleutelrekje, Ard met het in elkaar zetten van een brug. De kinderen hadden er ontzettend veel zin in. Meer foto's zijn te zien in het fotoalbum Klusklas.

 

Voorronde Techniek Toernooi : 8 maart

voorronde Techniek Toernooi 2018   voorronde Techniek Toernooi 2018 a

De kinderen van groep 1 t/m 8 hebben hun 'uitdaging' mogen presenteren en demonstreren aan een vakkundige jury bestaande uit: de heren Johan en Tom (marine - onderzeedienst), juf Machteld. Na druk overleg zijn de winnaars bekend gemaakt en ook de kinderen die in juni mee mogen naar de finaledag van het Techniek Toernooi in Arnhem.

  

W&T groep 1/2 - balans / evenwicht  : 29 januari

Balans 2  Balans 1  Lynn en Valentijn zoeken het goede evenwicht

Een les in balanceren, maar ook in rekenen, want wil je de weegschaal in evenwicht krijgen, dan moeten de aantallen blokjes aan beide zijden evenveel zijn: een precisie werkje. Ook hebben de kinderen gezien dat het middelpunt van een liniaal op een andere plek zit dan die van een lepel.

 

W&T circuit voor groep 1/2, met als gast groep 1/2 van de Niko Tinbergenscool : 11 januari

WWNTS 1  Annelijn en Tijs van de NTS maken samen een knikkerbaan

Om de kinderen van de NTS kennis te laten maken met ons W&T-onderwijs hebben we gevraagd of gr.1/2 wilde deelnemen aan een circuit met 8 uitdagingen. Onze groep 8 kinderen hebben bij het figuurzagen geholpen. De andere onderdelen waren : bouw de hoogste toren - ontwerp een zeilbootje - proefje van de papieren bloem - een bel in een bel blazen - maak de langste knikkerbaan - maak een stroomkring. iedereen was vreselijk enthousiast en er werd goed samengewerkt. Tot ziens, tot 5 februari, dan gaan we nog een keer aan de slag met Wetenschap & Techniek.

voor foto's zie het fotoalbum van groep 1/2/3

 

Cursus Digileerkacht : 15 + 16 januari

Juf Ans heeft zich twee dagen lang ondergedompeld in de digitale wereld bij Google. Veel informatie over en aan de slag gegaan met Scratch. Ook waren er allerlei nieuwe digitale materialen te bekijken, zoals: MicroBit - OZO bot - 3D pen - Quiver app - BeeBot - Lego WeDo - Lego mindstorms - CodeWise kaartspel - veel interessante / informatieve boeken over dit onderwerp.

Digileerkracht  Juf Ans heeft zich bijgeschoold in de 'digi'wereld en is nu op de hoogte van alle nieuwtjes 

 

Opening Techniek Toernooi 2018 : 11 januari

P1090427 2   Thema : WATER  (meer foto's in het fotoalbum Klusklas)

Alle groepen hebben weer een spannende uitdaging gekregen en de kinderen zijn met veel enthousiasme gestart.

groep 1-2: de sterke schuit, groep 3-4: de droge beker, groep 5-6: de rijzende roeiboot, groep 7-8: de dansende duikboot

 

W&T groep 1/2 - gelijkzijdige / gelijkbenige driehoeken : 11 + 18 december

De kinderen van groep 1/2 bereiden zich voor op het kerstfeest. Van de gelijkzijdige driehoeken maken ze sterren en voor de kerstbomen worden gelijkbenige driehoeken gebruikt. (en weet je dat als je met gespreide benen staat je ook een gelijkbenige driehoek ziet?!)

gelijkzijdige driehoek   P1090407

 

5e ronde W&T circuit afgesloten : 14 december

P1090418  Een gouden gans, gezaagd en geschilderd door Lexy (groep 6)

Na deze 5e ronde W&T circuit hebben we even 'een breek' en gaan we ons richten op de uitdagingen van het Techniek Toernooi 2018

 

Pepernoten bakken - groep 1 t/m 8 : 4 en 5 december

P1090373   P1090361  Door de hele school kon je het ruiken !

Altijd weer een feestje voor iedereen: pepernoten bakken. Voor de jongsten een goed moment om uit te leggen hoe de oven werkt en dat je altijd in de keuken hygiënisch moet werken. Tot slot nog even een rekenlesje : hoeveel pepernoten heb jij meer of minder dan je 'mede kok'

 

W&T groep 1/2 - drijven & zinken : 27 november

IMG 6170   IMG 6169  staafdiagram

Alle kinderen van gr.1/2 mochten een bootje vouwen van aliminiumfolie (14x14 cm) en kijken hoeveel (stenen-)pakjes er in hun bootje geplaatst konden worden, voordat het bootje zonk. Ze hadden al ontdekt dat hoe meer lucht er in je bootje paste, hoe beter het bleef drijven. Daarna werden het aantal pakjes ingevuld in het staafdiagram en konden we zien dat Jayce de meeste pakjes heeft laten drijven.

 

4e ronde W&T circuit van start : 23 november

IMG 6155                               IMG 6141           IMG 6150 2

Legomindstorms : Eline (gr.6) - Devey (gr.7)   Koken-conserveren : Jathan (gr.4)    Solderen : Noah (gr.6)

Alle kinderen van groep 3 t/m 8 zijn weer met een nieuw onderdeel van start gegaan. Hieraan kunnen ze twee donderdagmiddagen werken. Bij elk van de 9 onderdelen van het W&T circuit zijn er ouders en leerkrachten om de kinderen te coachen. Door te 'onderzoeken en ontdekken' komen ze tot prachtige resultaten.

meer foto's in het fotoalbum Klusklas.

 

Uitslag JTO : 23 november

JTO 2017 Angie   JTO 2017  En de winnaar is Angie (gr.8)

Een prachtige uitslag van de Jeugd Technologie Olympiade : Angie is 4e van nederland (slechts 3 vragen fout, van de 32), Salie (gr.8) 9e en Olivier (gr.7) 13e. Een TOP prestatie !! Omdat Angie bij de 8 besten van NL behoort, is ze uitgenodigd voor de finale op de universiteit van Leuven (B)

 

3e ronde W&T circuit afgesloten : 16 november

IMG 6113   IMG 6109   IMG 6117   IMG 6112

Nieuwe ronde - nieuwe uitdagingen - nieuwe werkstukken : voor de 'figuurzaaggroep' was het extra hard werken, omdat vorige week de oude zaagjes het allemaal begaven. Maar iedereen kon weer tevreden naar huis: er brandde licht in de woningen, de sleutelrekjes moeten alleen nog even drogen, het soldeerwerk is klaar en de robot van Legomindstorms is geprogrammeerd. Alleen de vliegers konden niet worden getest vanwege de regen.

 

W&T groep 1/2 : maandagmiddag 13.00-14.00 uur

IMG 5755         IMG 6100 2    bee bot

Elke maandagmiddag krijgen de kinderen van groep 1/2 Wetenschap en Techniek. De afgelopen weken hebben we het gehad over: spiegels - stroomkring en duurzame energiebronnen - programmeren met de BeeBot - drijven/zinken. Door te onderzoeken en te experimenteren leren de kinderen de beginselen van 'natuurkunde - scheikunde - eletrotechniek - programmeren' spelenderwijs.

 

JTO : 9 november

We hebben weer meegedaan met de Jeugd technologie Olympiade. De kinderen van groep 7 en 8 hebben zich gebogen over 33 vragen m.b.t. scheikunde, natuurkunde, ruimtelijk inzicht, programmeren, techniek, biologie en electrotechniek. Veel vragen konden ze goed beantwoorden, maar er zaten ook een aantal vragen bij, waarbij de hersenen van de kinderen behoorlijk hun best moesten doen. We zijn heel benieuwd naar het resultaat.

Volgende week krijgt juf Ans de uitslag te horen.

 

2e ronde W&T circuit afgesloten : 2 november

IMG 6034  IMG 6035                IMG 6038

Bouwtekening van Sam (gr.6) en het ontwerp in 'piepschuim'         Chi Wai (gr.5) met zijn zelf ontworpen / gemaakte vlieger

De kinderen van gr.3 t/m 8 zijn weer tot innovatieve ontwerpen gekomen. Met kunde en kennis creeëren ze schitterende 'bouwwerken'. En dit keer konden we ook de vliegers laten zweven op het beetje wind wat er stond.

meer foto's zijn te vinden in het fotoalbum van de Klusklas.

 

FEEST ! : 18 oktober

Vandaag vierden alle juffen en de meester hun verjaardag, met veel spannende activiteiten en griezelige knutselopdrachten. En . . . . . met een speciaal cadeautje van Jolijn voor juf Ans

juf Ans techniekjuf  meer foto's van deze dag zijn te vinden in het fotoalbum van groep 1/2/3

 

Dag van de Duurzaamheid : 10 oktober

Op 9 oktober kwam wethouder Sigge van der Veek alle kinderen voorlezen uit "De wereld van Voedsel". In de groepen 1 t/m 5 las hij het verhaal 'Buitenbeentjes': over groente en fruit die er een beetje anders uitzagen. Gelukkig smaakten ze niet anders. En vertelde Sigge, "Zo is dat bij kinderen ook: het uiterlijk zegt niets over hoe iemand van binnen is". In de bovenbouw werd 'Het is groen en het drijft' voorgelezen. En moesten de kinderen nadenken over hoe je groentes/eten lekkerder kon maken, zodat je niets van het eten weg gooide. Er kwamen heel veel ideeën : we kunnen wel een restaurant beginnen !

DVDD   Wethouder Sigge van der Veek leest voor uit 'De wereld van Voedsel'

 

Codeweek : 2-14 oktober

In verschillende klassen is aandacht besteed aan de Codeweek; van Alert Online tot de BeeBot kwam aan bot.

Codeweek 1  In groep 1/2 hebben de kinderen ook eigen robots ontworpen.

 

1e ronde W&T circuit afgesloten : 28 september

P1090347   P1090344   IMG 5807

Wie ontwerpt de snelste boot?     Aiden (gr.3) bouwt ontwerpt een brug             Het tempex-huis van Lieke (gr.4)

Altijd weer spannend zo'n 1e ronde. Lukt het om in 2x een uur alle uitdagingen af te hebben? Hoe werken de kinderen in hun nieuwe groepjes samen? En hoe vindt groep 3 het : voor het eerst meedraaien in het W&T circuit?  Iedereen kan héél tevreden zijn. Wat een enthousiasme !! Er zijn prachtige boten, huizen en bruggen ontworpen en ook het solderen, figuurzagen, programmeren en koken viel weer in de smaak. Nieuw waren de vliegers. Helaas konden we ze niet uittesten, want er was geen wind.

Meer foto's staan in het fotoalbum Klusklas.

 

We zijn weer begonnen ! : 7 september

Vandaag zijn alle negen onderdelen van het W&T circuit bekend gemaakt aan de kinderen van groep 3 t/m 8. Gedurende 2x 9 donderdagmiddagen gaan ze werken met :

- Solderen : naam - sieraad - n.a.v. een tekening

- Figuurzagen : sleutelrekje

- Bakken / Koken : conserveren

- Programmeren : BlueBot - Ko de Kraker - WeDo - Legomindstroms

- Tempex snijden : kasteel - wolkenkrabber - huis

- Elektrotechniek : (huis-)kamer met verlichting en schakelaar

- Bruggen bouwen : van spaghetti - ArtStraws - Spatels

- Luchtdruk : proefjes - vlieger maken

- Drijven - Zinken : bouw een bootje - wie gaat het snelste door de watergoot?

Om alvast te wennen aan de nieuwe groepsindeling kregen de kinderen een startopdracht:

Bouw in 15 minuten van piepschuimwokkels en satéprikkers een zo hoog mogelijke toren.

P1090251  P1090253  P1090259

Op de foto's zijn Rand (gr.3) + Sali (gr.8) , Joël (gr.8) en Naomi (gr.6) aan het werk.

Maar het groepje van Olivier (gr.7) - Lexy (gr.6) - Xanthe (gr.5) - Areen (gr.4) - Mienneke (gr.3) heeft gewonnen. Zij hebben het hoogste bouwwerk gemaakt : 58 cm. 

GEFELICITEERD !!

 

Hoogtepunten van schooljaar 2016-2017 

P1090060  P1090152  P1090038

- Bouw je Bootje : tijdens Sail Den Helder hebben de kinderen van gr.5/6 twee roeiboten (Zeewijzer + Waterwijzer) gebouwd.

- Bezoek gebracht met groep 7/8 aan de Ecolution : duurzaam (zeil-)schip, ontworpen door wijlen Wubbo Ockels

- Girlsday : met de meiden van groep 7/8 hebben we dit jaar een opticien bezocht

- Twee prijswinnaars tijdens het Techniek Toernooi in Alkmaar : groep 5/6 en 7/8

- Bezoek aan de korenmolen in 't Zand met groep 1/2, ter voorbereiding van het Techniek Toernooi

- Bezoek aan het 'Nederlands Kremlin' in Winkel met groep 3/4, ter voorbereiding van het Techniek Toernooi

- Jeugd Technologie Olympiade, met groep 7/8. Joël was onze winnaar en is naar de finale in Gent (B) geweest

- Codeweek : voor de kinderen van grope 1 t/m 8 (van BeeBot tot 'Hello Ruby')

- W&T circuit met 9 onderdelen voor de groepen 3 t/m 8

- W&T uurtje, op de maandag, voor de kinderen van groep 1/2

- Het verrijdbare KinderLab voor de kinderen van groep 1 t/m 8

- Dag van de Duurzaamheid : 'De Wereld van plastic'. Burgemeester M. van Kampen kwam aan de onder- en bovenbouw voorlezen

P1080732    P1080058   P1080805

 

Hoogtepunten van schooljaar 2015-2016 

Kinderlab 1   labkar 3

- 10 jaar Wetenschap en Techniekonderwijs : dat is gevierd met de onthulling van het verrijdbare KinderLaboratorium

- Dag van de Techniek : met groep 7/8   

- W&T circuit : met 9 onderdelen voor de groepen 3 t/m 8 

- Drie prijswinnaars in de landelijke finale van het Techniek Toernooi Arnhem  : groepen 1/2 - 3/4 - 7/8      

- Girlsday : met de meiden van groep 7/8

- Twee prijswinnaars tijdens de regiowedstrijden van het Techniek Toernooi Alkmaar : groepen 1/2 - 3/4

- Bezoek aan de Klokkenmaker in Schagen : ter voorbereiding van het Techniek Toernooi

- Jeugd Technologie Olympiade : met groep 7/8. Naomi Bellis (gr.8) was onze winnaar !! (10e van Nederland)

- Technics4U : met groep 8

- Codeweek : door de groep 5 t/m 8

- Dag van de Duurzaamheid : met de kinderen van groep 1 t/m 8

- Kinderboekenweek met het thema 'RAAR, MAAR, WAAR' - Natuur-Techniek-Wetenschap

Girlsday 2016   fotos 1

 Fotos 3  Fotos 2

 

 

 

 

 

 

 

 

.